Succékoncept på Hantverk1

Vad sägs om pizza, kanske en bärs och varför inte lite Mozart? Det låter kanske som en märklig kombination, men faktum är att restaurang Hantverk1 utan tvivel tar dessa tre faktorer och skapar en unik och harmonisk mix av musik, mat och gemenskap. Här är de klassiska symfonierna inte bara en bakgrundsmelodi utan en central del av upplevelsen. Melodierna framförs av talangfulla musiker och atmosfären inne på Hantverk1 fylls av instrumentens förtrollande toner i kombination med kökets lockande dofter.

Den 1 maj är det dags igen, då finns chansen att uppleva den kammarmusikserie som Natalia Goldmann och Jakob Syvén driver tillsammans på Hantverk1. Till vardags är Natalia cellist i Jönköpings Symfonietta, Jakob jobbar som restaurangchef på Hantverk1 och både brinner de för konceptet. Natalia vill lyfta klassisk musik i en miljö där den generellt inte hör hemma. Kanske antar man att den klassiska musiken bara är till för de stora konserthusen, att det är lite fin förnämt och att man måste klä upp sig. Men så är inte fallet. Därför var tanken med initiativet att riva ner dessa väggar och få människor att förenas på en plats vars miljö är en kontrast till det som den klassiska musiken vanligtvis utstrålar.

Kammarmusiks-initiativet som startade för näst intill ett år sedan har vuxit till ett starkt koncept för Hantverk1 och deras verksamhet. Under året 2023 och början av 2024 har flera olika verk och musiker tagit plats inne på restaurangen. Allt från lokala talanger i Jönköpings Sinfonietta, till Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker och frilansare. Här näst väntar besök från grannen i väst, mer bestämt från Oslo Philharmonic. Med symfonier från 1700-talets Österrike och mat med rötter i 1800-talets Neapel får man som besökare en unik upplevelse där historia och kultur förenas med gemenskap och nöje. Konceptet som Natalia och Jakob har etablerat på Hantverk1 intresserar ett stort antal besökare i olika åldrar.

Det kan locka fler människor till Jönköping, men det är också till för de som redan bor här. Alla ska få uppleva den här fantastiska musiken på nära håll. Tanken är även att sudda bort barriärer och att få mötas i en mer intim miljö på en folklig plats.

- Natalia Goldmann

Den klassiska musikens mäktiga och allvarliga natur, kombinerat med krogmiljöns avslappnade och lediga atmosfär blir en intressant konstellation, som flätas samman på ett utmärkt sätt inne på restaurangen. Alla är välkomna och ta del av den här minst sagt intressanta tillställningen. Men kvällarna med klassisk musik, mat och dryck handlar inte bara om att glädjas till vackra symfonier medan man avnjuter sin måltid, utan också om att vara en del av något större, något unikt som skapar samhörighet och bidrar till en utmärkande och inbjudande atmosfär som gäster såväl som personal och musiker kan bära med sig långt efter de lämnat restaurangen. Konceptet har bidragit till en ny samlingspunkt för kulturella möten och finns givetvis tillgänglig för alla. Vem som helst kan njuta av en kväll med pizza, öl och klassisk musik inne på Hantverk1 och det blir talande i den varierande klientel som infinner sig på evenemanget.

Att få in den klassiska musiken i den här omgivningen är dessutom ett effektivt sätt att få fler människor att uppskatta den här genren av musik samtidigt som tillställningen inte blir alltför högtidlig. På Hantverk1 möts man för mingel, mat och mäktig musik. En unik men välfungerande kombination av flera till synes olika världar som förenas på en och samma plats.