Destination Jönköping förlänger avtal med IRONMAN

IRONMAN 70.3 Jönköping går av stapeln söndagen den 9 juli och det är många som ser framemot den prestigefulla och efterlängtade tävlingen. Det står nu klart att evenemanget, som lockar besökare och medföljare från hela världen, kommer fortsätta i Jönköping även kommande år. Destination Jönköping har förnyat avtalet med IRONMAN vilket innebär att Sveriges enda 70.3 IRONMAN-tävling kommer gå i Jönköping ytterligare två år med option på två år efter det, något båda parter är mycket nöjda med.

– När vi nu går in i det sjunde året i vårt samarbete kan vi konstatera att IRONMAN 70.3 blivit en självklar del av sommaren i Jönköping, för våra invånare men också för deltagare och besökare. Vårt samarbete har genom åren stärkt oss som evenemangsstad både nationellt och internationellt och därför känns det riktigt roligt att vi genom ytterligare ett nytt avtal säkerställer att IRONMAN 70.3 fortsätter vara en del av evenemangssommaren i Jönköping, säger Caroline Törnblad, chef möten och evenemang på Destination Jönköping.

2016 gick det första IRONMAN 70.3 Jönköping av stapeln och sedan dess har loppet genomförts varje år med undantag för en pandemisommar. Tävlingen, som blivit väldigt populär och hyllad av deltagarna, innehåller en 1,9 km lång simbana i Munksjön, en 90 km lång bana genom kuperat landskap på cykel och avslutas med löpning genom staden där målgången sker i Rådhusparken.

– Vi är väldigt glada att få fortsätta vårt samarbete med Destination Jönköping och Jönköpings stad runt IRONMAN 70.3 Jönköping. Evenemanget är mycket uppskattat av alla tävlande och det har blivit ett av de årligt återkommande inslagen i den europeiska tävlingskalendern. Vi är väldigt stola att kunna fortsätta erbjuda triatleter från hela världen en upplevelse i klassisk svensk natur, sjö och stad i vackra Jönköping med dess omgivningar, säger Henrik Brovell, Regional Director IRONMAN.

IRONMAN 70.3 Jönköping ger goda besöksnäringseffekter

Evenemanget, som genererar cirka 23 000 gästnätter och lockar i genomsnitt 3,6 medföljande per deltagare, ger stora besöksnäringseffekter. Totalt spenderar deltagarna och deras medföljande cirka 22 miljoner per år under evenemanget.

Lena Stävmo, vd på Destination Jönköping, gläds åt att evenemanget fortsätter vara en tradition i staden:

– Genom det långvariga samarbetet med IRONMAN visar vi tydligt att Jönköping har alla förutsättningar att vara värdstad för ett så stort evenemang. Vi får återkommande höga betyg när det gäller värdskap samt upplevelse av natur och evenemangsytor och det är något som vi alla kan känna stor stolthet kring.

Gynnar föreningslivet

Även Jönköpings föreningar får stora ekonomiska vinster tack vare tävlingen. Totalt har evenemanget cirka 1 000 funktionärer, många av dessa kommer från de lokala idrottsföreningarna och ger ett ekonomiskt tillskott till deras verksamhet.