Boule-SM - ett fantastiskt evenemang för Jönköping

Boule-SM arrangerades i Jönköping 17-23 juli 2022, merparten av matcherna spelades på Elmia-området och finalspelet ägde rum i Rådhusparken. Utvärderingen av evenemanget visar en mycket positiv effekt för besöksnäringen och väldigt nöjda besökare.­

– Utvärderingen av evenemanget visar att det var mycket uppskattat av såväl besökarna som arrangören. Tittar vi på den ekonomiska besöksnäringseffekten genererade Boule-SM ungefär 12 miljoner tillbaka till besöksnäring i Jönköping. Något vi är väldigt nöjda med, säger Caroline Törnblad, chef för möten och evenemang på Destination Jönköping.

Besökare från hela Sverige

Boule-SM attraherade såväl män som kvinnor, en klar majoritet (ca 70%) var 50 eller äldre år. Deltagarna och besökarna till tävlingen kom från hela Sverige, med en spridning från Ystad i söder till Luleå i norr. En femtedel besökte Jönköping för första gången under evenemanget och fick chansen att uppleva Jönköping från sin bästa sida. Intervjuade i besöksundersökningen säger:

”Jag är förvånad över hur fin sommarstad Jönköping är. Vätterstranden är jättefin. Jättebra arrangemang och roligt att det hänger banderoller inne i city för att uppmärksamma att det är SM.”

”Jag ser Jönköping som en turiststad, det finns mycket att se och göra samt många fina utsikter.”

Positiva besöksnäringseffekter

Evenemanget lockade besökarna att stanna i Jönköping flera dagar, genomsnittlig vistelselängd var fem dagar men många valde att stanna så länge som 6-9 dagar (ca 56%). En majoritet av besökarna (ca 60%) valde att bo på hotell under evenemanget.

– Det är glädjande att våra besökare upplever Jönköping som attraktivt. Att de stannar under en längre tid ger positiva effekter för besöksnäringen när de vid sidan av evenemanget väljer att till exempel bo på hotell, shoppa, besöka caféer, restauranger och muséer samt testa på vårt friluftsliv, säger Caroline Törnblad.

Det vanligaste färdsättet att ta sig till Boule-SM var bil (ca 80%). Även om man kom till Jönköping med bil valde en tredjedel att åka kollektivt eller cykel under evenemanget.

– Med tanke på att målgruppen är lite äldre, och vanligtvis mer bilburen än den yngre generationen, tycker vi det är positivt att så pass många valt andra färdsätt än bil under evenemanget. Vi ser i undersökningen att besökarna uppskattat att det är enkelt att ta sig fram i Jönköping via buss eller cykel, säger Caroline Törnblad.

Intervjuade i besöksundersökningen säger:

”Väldigt bra att banorna ligger nära varandra runt Elmia, även att finalbanorna är inne i stan med närhet till kollektivtrafik och annat.”

”Man får verkligen uppleva staden när man cyklar. Bra av hotellet att hyra ut cykel.”

Det var inte bara besökarna som var nöjda med evenemanget, även arrangören tycker det var väldigt lyckat. Om Destination Jönköpings insats inför och under evenemanget säger Mattias Thorell, evenemangsutvecklare på Svenska Bouleförbundet:

– Kan ett samarbete bli bättre? Har verkligen svårt att tro det!

Årets Boulestad 2022

I samband Boule-SM blev Jönköping dessutom utsedd till årets Boulestad 2022 med motiveringen:

”Att arrangera ett Boule-SM kräver inte enbart arbetskraft, det kräver också engagemang och glädje, och det har Jönköping bidragit med i stora mängder. Tack vare er blev Boule-SM i Jönköping helt perfekt. Er kompetens, glöd och ert engagemang är unikt.”

– Vi är väldigt nöjda med utfallet av Boule-SM och är så klart stolta att vara utsedd till Årets Boulestad 2022. Det är viktigt för oss att genomföra besöksundersökningar i samband med evenemang vi är med och arrangerar för att se vad de som besöker Jönköping tycker. Det finns alltid detaljer man kan skruva på och göra ännu bättre nästa gång, säger Caroline Törnblad.

Om besöksundersökningen

Besöksundersökningen för Boule-SM 2022 genomfördes under evenemanget 17-23 juli 2022 av företaget Research One.