Sedan november 2023 står ett uppgraderat Jönköping Konsert & Kongress klart. Huset genomgår en totalrenovering och ett varumärkesarbete har gjorts för att stärka husets position inom kultur och möten. Nu är även nästa del av projektet klar – en helt ny ljudanläggning med den senaste tekniken.

Den 9 november 2023 invigdes och nylanserades det uppgraderade konsert- och kongresshuset i Jönköping, tidigare känt som Elmia Konsert & Kongress men nu benämnt Jönköping Konsert & Kongress. Utöver ett namnbyte har en omfattande renovering gjorts såväl som ett varumärkesarbete. Arbetet har från start varit ett samarbete mellan fastighetsägaren JKPG Fast samt Destination Jönköping och Elmia, som är ansvariga för verksamheten i huset. Även upphandlingen och installationen av en helt ny ljudanläggning är ett samarbete mellan bolagen. Allting har gjorts med verksamhetens och kundernas behov i centrum.

En ljudanläggning för alla behov

På Jönköping Konsert & Kongress är verksamheten tvådelad. Elmia står för kongressverksamheten, inom vilken de arrangerar kongresser, konferenser och företagsevent. Destination Jönköping ansvarar för konsertverksamheten i huset. Varje år arrangeras ett 40-tal föreställningar, allt från standup till musikaler och konserter. Nästan alla föreställningar är inne i Hammarskjöldsalen och ofta är de dryga 1 000 platserna som erbjuds där helt slutsålda. Tack vare lång erfarenhet, hög kompetens och den uppgradering av huset som pågår finns det goda förutsättningar för alla tänkbara upplevelser och möten.

Som en del av det nya varumärkesarbetet är målet att vara ständigt aktuella genom att skapa förutsättningar för innovation, kreativitet och inspiration.

Med vårt nya ljudsystem kan vi nu erbjuda en förstklassig ljudupplevelse för alla besökare, oavsett om de deltar i en konferens eller njuter av en konsert. Denna förbättring möjliggör inte bara för höjd kvalitet på våra evenemang utan ökar också husets attraktivitet som en ledande destination för kultur- och företagsevenemang.

- Camilla Fritz, chef över konsertverksamheten.

Ljudanläggningen som nu har installerats är det helt nya L2-systemet från L-Acoustics. Systemet erbjuder en enastående jämn ljudåtergivning och avancerad riktningskontroll över alla frekvenser.

Installationen är ett stereosystem med en L2+L2D per sida samt åtta KS28 Sub-basar där fyra är placerade som ett centerkluster för att uppnå jämn basåtergivning. Tio högtalare av modellen X8 täcker in första raderna och under balkongerna.

Ljudsystemet är av samma modell som det de använde på Eurovision i Malmö nu i maj men Jönköping Konsert & Kongress är först i Norden med en fast installation av detta system.

Vi tycker det är jätteroligt att Jönköping Konsert & Kongress väljer att satsa på en ljudanläggning som denna. Det är ett system med många unika egenskaper med en fantastisk upplösning. Vi är övertygade om att vi kommer se fler installationer av L2, så vi är mycket glada över att Jönköping vill gå i bräschen och prioritera riktigt bra ljud.

- Johannes Jonsson, vd på JLE Audio, utförare av installationen.

En positiv upplevelse för alla som besöker huset

Ljudanläggningen är ytterligare ett steg för att kunna erbjuda högkvalitativa och minnesvärda upplevelser för besökare i huset. Förhoppningen är att alla ska få en positiv ljudupplevelse vid olika arrangemang i huset, både besökare och publik såklart, men även artister och teknikproducenter. Som första installation av L2-systemet kommer Jönköping Konsert & Kongress ytterligare kunna stärka sin position.

Jönköping Konsert & Kongress är ett uppskattat turnéstopp för många produktioner och artister. Jag är mycket nöjd att vi nu har ett nytt ljudsystem som huset så väl är värt. Det nya ljudsystemet är väl anpassat för Hammarskjöldsalen och uppfyller de krav som både vi, artister och publik har.

- Per-Lennart von Wendel, hustekniker Destination Jönköping.

Ljudanläggningen har installerats under senare delen av våren och kommer att komma till sin rätt under flera tillfällen senare i höst.