Tre nya cykeltävlingar i Jönköping

I maj går tre nya cykellopp av stapeln i Jönköping – Jönköpings linjelopp, Jönköpings Grand Prix och Grenna Gravel. Tävlingarna, som äger rum på olika platser i kommunen, väntas locka cyklister och publik från hela Sverige och även från grannländerna.

– Fantastiskt att det i vår kommun anordnas landsvägslopp igen. Jönköping Cykelklubb är en förening som gjort stora satsningar på ungdom- och juniorsidan de senaste åren. Att de nu arrangerar nationella tävlingar på landsväg känns väldigt roligt. När det gäller grus så har vi under några år hoppats på att någon arrangör ska våga satsa på gravel som växer enormt. Nu ges det möjlighet att tävla på våra fina grusvägar i Grännatrakten tack vare Guided Heroes och Abloc, det ser vi fram emot, säger Daniel Tidstrand, projektledare på Destination Jönköping.

Jönköpings linjelopp och Jönköpings Grand prix

Jönköping Cykelklubb har under några år byggt upp en lyckad ungdoms- och juniorsatsning som resulterat i framgångar och väckt intresse för landsvägscykling.

Den 4 maj satsar Jönköping Cykelklubb på ett linjelopp, det vill säga ett landsvägslopp med gemensam start, till minne av klubbens grundare Harry Andersson i trakterna kring Angerdshestra. Deltagarna är allt från 10 år upp till tävlingsklasser för elit och senior. Arrangören räknar med att samla cyklister från hela Sverige och förhoppningsvis några från grannländerna också.

Dagen efter, den 5 maj, blir det tävling på Axamo ring. Det är en så kallad Grand Prix, som är en fartfylld och tight tävling, på gokartbanan. Denna tävling blir extra publikvänlig då man ser cyklisterna under hela loppet.

Grenna Gravel

Den 11 maj är det dags för den första större gruscykeltävlingen i Jönköpings kommun - Grenna Gravel. Tävlingen utgår från Gränna hamn, fortsätter genom Vätterbygdens trolska vägar, och avslutas på samma plats.

Arrangören Abloc, som numera är en del av Guided Heroes, har under flera år bjudit in till cykelrundor i Jönköpingsområdet. 2023 genomförde man Gran Grenna som var en social cykelrunda på grus. Den sociala biten finns även i Grenna Gravel då man endast tävlar på de sju uppmärkta segmenten utmed den drygt 14 mil långa rundan. Mellan tävlingssegmenten blir det mer en social transportsträcka i vacker omgivning.

– Vi ser mycket positivt på att det under 2024 anordnas både linjelopp, GP-lopp och ett race på grus i Jönköping kommun. Med dessa arrangörer och de fina cykelomgivningarna i Jönköpingsområdet så finns goda förutsättningar för två lyckade cykelhelger i början av maj. Extra roligt att Guided Heroes skapar en grustävling med tävlingssegment likt rallysportens specialsträckor nu när gravel växer snabbt och förbundet nyligen tagit fram regler kring denna gren, säger Fredrik Kessiakoff, grengruppsansvarig Gravel och Key Account Manager på Svenska Cykelförbundet.

Cykellopp i Jönköping 2024

Förutom ovan nämnda nya lopp kommer Ungdoms-EM i Mountainbike att äga rum i augusti både denna och nästkommande sommar i vår kommun. Dessutom blir det spännande endurotävlingar när två deltävlingar i Götaland Enduro Series avgörs i Strutsabacken i Huskvarna och i Nyarpsbacken i Bankeryd. Som vanligt arrangeras också de återkommande mountainbiketävlingarna Huskvarna MTB Tour och Hallbyrundan under 2024.

– Jönköping är en bra destination för olika typer av cykling och har rätt förutsättningar för att använda naturen som arena. Vi ser verkligen fram emot att välkomna såväl Jönköpingsbor som tillresta besökare till vårens och sommarens cykeltävlingar i vår natursköna kommun, säger Daniel Tidstrand.