Tillbakablickar och framtidsplaner för våra affärsområden

Tiden springer iväg och vi närmar oss slutet av 2023. Vi bad våra affärsområdeschefer på bolaget att berätta hur året har sett ut inom deras olika affärsområden och vad vi har att se fram emot under 2024 och vidare.

Caroline Törnblad, Möten & Evenemang

Hur skulle du sammanfatta 2023?
Vi lämnar ett mötes- och evenemangsår som till viss del har kantats av både stor återkomst efter pandemin, vilket varit oerhört glädjande, samtidigt som lågkonjunktur, inflation och säkerhetshot ihop med brett utbud skapat en osäkerhet kring ekonomi och deltagarantal. Men vi har också fått uppleva flera nysatsningar så som Jönköping Swimrun, Marathon 10k/5k, Ironman 4.18.4 (minidistans), Håkan Hellström-konsert på Elmiafältet och en mängd kunskapsmöten. Dessutom invigning av Science Park Towers samt Jönköping Konsert & Kongress som starkt bidragit till ökad attraktivitet för framtida möten i Jönköping. Nästa år kan vi därför se framemot ett mötesrekordår i Jönköping!S

Som avrundning på mötes- och evenemangsåret så hade vi premiär av en Ambassadörslunch på landshövdingens residens där samtliga arrangörsföreningar och organisationer för årets möten och evenemang var inbjudna för att hyllas för sitt fantastiska engagemang. Ett engagemang som ger både kortsiktiga och långsiktiga effekter för vår kommun.

Vad är en extra viktig erfarenhet eller insikt du fått under året?
Säkerhet och hållbarhet är tydliga delar som påverkar både det strategiska och operativa arbetet av möten och evenemang, och är många gånger också avgörande faktorer för beslut. Vi märker att det är "live" som är tillbaka och som efterfrågas och gärna tillsammans med förstärkta upplevelser. Vi upplevde ett unikt O-ringen i Åre och vi är om möjligt ännu mer taggade på när detta häftiga evenemang kommer till oss 2025!

Vad ser du mest fram emot 2024? Några stora projekt? Evenemang?
UEM mountainbike på IKHP blir fantastiskt roligt att få uppleva i augusti. Redan nu kan man inspireras och längta genom att kika på filmen Länk till annan webbplats.. Presentatör är Lilly Temar från Huskvarna som vann UEM-guld i somras och nu får välkomna deltagarna till sin hemmabana nästa sommar. Att vi dessutom har detta mästerskap två år på raken i vår kommun gör det hela ännu bättre, 2025 är det Hallbys tur att arrangera samma tävling.

Även Klossfestivalen, som äger rum på Racketcentrum den 2 mars nästa år, är ett evenemang jag ser fram emot att välkomna till Jönköping.

Vi ser framemot att 2024 blir ett riktigt bra mötes-och kongressår i Jönköping. Senast vi såg dessa nivåer var 2017 vilket såklart känns efterlängtat efter flera tunga år till följd av pandemin. Extra roligt med bredden av kunskapsmöten vi får välkomna och dessutom är Vänsterpartiets partikongress planlagd till våren, vilket brukar ge en del medial uppmärksamhet!

Johan Lind, Turism

Porträttbild på Johan Lind, chef Turism

Hur skulle du sammanfatta 2023?
Det är svårt att sammanfatta året eftersom det har hänt så otroligt mycket! Det är det första året utan Coronarestriktioner och det ser ut att bli ännu ett rekordår för besöksnäringen i kommunen, sett till antal gästnätter. Året har bidragit med flera fantastiska möten och nöjda besökare från när och fjärran. Även på webben har vi haft ett högt antal besökare under året och vårt nystartade instagramkonto @upplev_jkpg har en genomsnittlig räckvidd på 30 000 konton varje månad.

Vi har under året påbörjat flera utvecklingsprojekt tillsammans med besöksnäringen. Fokus har legat på att utveckla fler bokningsbara naturupplevelser, något som haft en fortsatt stor efterfrågan. En del av det är bland annat vår turismutvecklare Eriks sommarvandring som vi har nämnt i ett tidigare nyhetsbrev. Under hösten har vi även genomfört en mycket uppskattad inspirationsresa till Höga kusten och den årliga branschträffen ”Forum för Naturturism”. I det nybildade nätverket för naturturismföretag har redan nya kontakter knutits som kommer att leda till spännande upplevelser framöver.

En annan höjdpunkt under året är vår nyproducerade film om Polkagrisens historia och Amalia Eriksson som uppmärksammar att ”Äkta Gränna polkagrisar” nu är skyddade av EU:s geografiska beteckning, SGB.

Vad är en extra viktig erfarenhet eller insikt du fått under året?
Något som inte direkt är en ny insikt men väl värt att påminna om och vara stolta över är att vi har så många företagare och andra engagerade i Jönköpings kommun som ser utvecklingsmöjligheter, inte minst när det kommer till möjligheterna med ”naturen runt hörnet”, vilket är helt fantastiskt.

En erfarenhet vi tar till oss från året, tack vare en undersökning vi genomförde under sommaren om hur besöksnäringen upplever vårt värdskapsarbete, är att våra inspirationsträffar och ”upptäcka mer resor” är uppskattade av besöksnäringen och något vi ska fortsätta prioritera framöver.

Vad ser du mest fram emot 2024? Några stora projekt? Evenemang?
Att fortsätta med de nära samarbeten vi har påbörjat med olika delar av besöksnäringen. Både med fokus på hållbarutveckling av fler bokningsbara reseanledningar och det alltid lika viktiga värdskapsarbetet. Jag ser även mycket framemot att uppleva den nya gruvguidningen i Tabergsgruvan nästa sommar för att få se helt nya delar av gruvan.

Camilla Fritz, Konsertverksamheten

Porträttbild Camilla Fritz, chef konsertverksamheten

Hur skulle du sammanfatta 2023?
Det har varit ett intressant och händelserikt år, vi har kunnat bedriva vår verksamhet på Jönköpings teater och Jönköping Konsert och Kongress utan några coronarestriktioner samtidigt som säkerhetsläget har stramats åt i Sverige vilket resulterade i att väskförbudet infördes på båda våra arenor. En omställning som fick ske snabbt efter polisens uttalande men som har mötts av stor förståelse från våra besökare.

Förutom det finns det flera höjdpunkter att lyfta från året. Vi har äntligen fått inviga vårt nygamla konserthus – Jönköping Konsert & Kongress och i samband med det lanserat ett nytt gemensamt varumärke tillsammans med Elmia och Jkpg Fast. Det blev en härlig kväll där vi fick möjlighet att visa upp det arbetet som har gjorts i lokalerna. Det blev även starten för vårt uppdaterade varumärke, som markerar förflyttningen från fastighet till destination. Både Jönköping Konsert & Kongress och Jönköpings Teater har haft en härlig mix av föreställningar med såväl stora aktörer som mindre lokala. Under hösten har över 70 föreställningar tagit plats på de båda scenerna med allt från humor och rock ’n’ roll till opera och jazz.

Vad ser du mest fram emot 2024? Några stora projekt? Evenemang?
Först och främst att vår kära Jönköpings Teater fyller 120 år. Mycket har hänt sen teatern slog upp sina dörrar i Jönköping år 1904 och det ska vi självklart uppmärksamma.

Vi har även ett välfyllt schema att se framemot under hela 2024 med en spännande mix av föreställningar på våra två arenor. För att nämna några så kommer bland annat Loney Dear och GERD till Jönköpings Teater under våren och på Jönköping Konsert & Kongress är programmet redan välfyllt med allt från barnteatern Pettson & Findus till slutsåld föreställning med Pernilla Wahlgren.