Rökt Vättersik får skydd från EU

Nu får Rökt Vättersik skyddad ursprungsbeteckning i EU. Förhoppningen är att det ska leda till ett lyft inom besöksnäringen.

Fiske och rökning av sik i Vättern är ett traditionellt hantverk som har gått i arv i flera generationer bland yrkesfiskare. Siken fiskas upp i Vättern och röks sedan i rökugn med ved från al. Det gör att fisken får en djup sälta och en tydlig röksmak men en något söt-syrlig ton av tjära. Fiskare som fiskar och tillreder siken på detta sätt inom 10 kilometer från Vätterns strand har nu möjlighet att ansöka om få symbolen skyddad ursprungsbeteckning (SUB) på förpackningen.

Förhoppningen är att den nya skyddsmärkningen ska ge Rökt Vättersik ett lyft för aktörer inom besöksnäringen.

- Verkligen positivt att Jönköping med flera attraktiva platser som lockar besökare nu kan stoltsera med ännu en genuin produkt som härstammar härifrån. Att Rökt Vättersik nu blivit varumärkesskyddad av EU ger möjligheter att skapa både måltidsupplevelser och aktiviteter kring Vättersik som kan bli en reseanledning i sig själv. Vi ser att detta definitivt kan ge positiva effekter för besöksnäringen framöver, säger Lena Stävmo, VD på Destination Jönköping.

Andra Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckningen SUB är bland annat Kalix löjrom, Upplandskrubb och Vänerlöjrom.

2022 fick Gränna polkagrisar skyddad geografisk beteckning (SGB) vilket innebär att en Äkta Gränna polkagris måste tillverkas på ett specifikt sätt i Gränna socken.

Foto: Day Fotografi, Smålands turism

Fakta ansökan EU-beteckning

Ansökan om EU-beteckning för Rökt Vättersik är ett samarbete mellan Vätterns Fiskareförbund, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Smålands Turism och Region Jönköpings län.