Jönköpings första maktbarometer kartlägger digitalt inflytande

Vilka röster styr samtalet på vår gemensamma plats idag och hur påverkar de opinionen, konsumentbeteenden och vår syn på resor, platser och upplevelser? Destination Jönköping har i samarbete med Medieakademin för första gången tagit fram en maktbarometer gällande platsen Jönköpings län.

Sedan 2017 har Medieakademin kartlagt maktförskjutningen från traditionella medier och politiska institutioner till digitala plattformar där influencers, Youtubers och streamers har en direktkanal till hundratusentals, ibland miljoner, följare. Varje år släpper de Maktbarometern, en årligen återkommande analysrapport baserad på räckvidds- och engagemangsdata från svenska sociala medier-konton.

"Det digitala landskapet är i ständig förändring, och den här maktbarometern hjälper oss att förstå vilka som faktiskt sätter agendan. Att kartlägga digitalt inflytande handlar inte bara om att mäta räckvidd – det handlar om att förstå vilka röster som formar värderingar, attityder och framtidens beteenden.", säger Emanuel Karlsten, ordförande för Medieakademin.

En maktbarometer gällande Jönköpings län

Destination Jönköping har valt att samarbeta med Medieakademin gällande en maktbarometer för Jönköping. Maktbarometern gäller plattformarna Instagram, Facebook, Youtube och Tiktok och presenterar de 30 aktörer med mest makt på respektive plattform inom Jönköpings län.

"Vi är glada att samarbeta med Medieakademin för att skapa Jönköpings första maktbarometer. Vi behöver förstå den digitala maktens roll för att förbereda oss för framtiden. Genom att förstå hur digitalt inflytande påverkar platser kan vi bättre anpassa oss till de krav och förväntningar som dagens och morgondagens invånare och besökare har. Och den här informationen vill vi såklart dela med alla som har intresse av den.”, säger Hanna Vinborg, kommunikationschef på Destination Jönköping.

Den 5/3 kommer Destination Jönköping och Medieakademin gemensamt att släppa maktbarometern för Jönköpings län.

Digitalt inflytande som formar framtidens resenärer

Det digitala medielandskapet har förändrat hur vi tar till oss information och gör val i vår vardag, något som också får konsekvenser för såväl besöksnäringen som en plats i stort. När en influencer hyllar ett resmål eller en upplevelse kan det skapa en omedelbar efterfrågan. Samtidigt kan en negativ trend, en viral video eller en missnöjd recension sätta en hel destination i gungning.

En annan fascinerande insikt från Maktbarometern är hur nya generationer formas av de digitala makthavarna. “En halv miljon iPad-utrustade barn och unga som konsumerar Foxy Mama & Towers kanske inte är makthavare idag, men vad händer när de har vuxit upp?” skriver Johannes Gustavsson, ledamot i Medieakademin i en krönika i GP. Värderingar och åsikter grundläggs tidigt, och de som styr berättelserna på sociala medier idag påverkar hur framtidens resenärer kommer att välja sina destinationer, vad de kommer att värdera och hur de förhåller sig till hållbarhet, äkthet och upplevelser.

Att förstå de krafter som styr dagens medielandskap blir avgörande för platser som vill vara relevanta i framtiden. De digitala plattformarna sätter agendan för vilken bild av världen som sprids och därmed också hur och varför människor väljer att resa samt var de vill jobba och bo.



Senaste nyheterna