Folkparksanda, historia och samtid

I Huskvarna Folkets Park erbjuds en inspirerande och sprudlande atmosfär fylld av diverse upplevelser och evenemang. Här kan du se det främsta inom Sveriges musiktopp, uppleva skivmässor och teaterföreställningar eller varför inte sladda in på en bilträff med tusentals besökare från när och fjärran. Folkparksanda, historia och samtid är vad som genomsyrar Huskvarna Folkets Park, med en stark varumärkesposition inom musiksverige och ett talande arkiv av teaterföreställningar och mässor.

Folkparken har varit en central del inom musiksverige i många år och turnéaffischer från diverse stora artister och band pryder väggarna i parkens huvudbyggnad. Från 1920-talets resande musiksällskap till det störta inom nutidens musiksverige. Ja, så har det sett ut sedan den där regniga midsommarafton 1925, då portarna till Huskvarna Folkets Park slogs upp för första gången och en ny, inspirerande och pulserande mötesplats växte fram. Men marken där Huskvarna Folkets Park numera är belägen köptes förvisso redan fyra år tidigare, 1921.

Historien bakom Huskvarna Folkets Park sträcker sig nästintill ett sekel tillbaka. Det hela började med ett lån ur en kaffekassa. 100 kronor från Huskvarnafabrikens fikabesparingar räckte till en förskottsbetalning, och marken som Ingeborg Broman ägde låg nu i händerna hos Huskvarnas Socialdemokratiska Ungdomsklubb. Fyra år senare, midsommarafton 1925, öppnar Huskvarna Folkets Park upp entrén till det vi än idag känner igen den som, en trogen mötesplats i genuin folkparksanda.

Affischerna som pryder väggarna i Huskvarna Folkets Park är bara ett axplock av artister och band som besökt platsen. Till dessa hör bland annat Håkan Hellström, Veronica Maggio, First Aid Kit och The Cardigans. Men musik är inte allt som genomsyrar platsen, utan här kan man också ta del av diverse teaterföreställningar, olika slags mässor och en hel del MC- och bilträffar med olika teman. Något som också är viktigt att lyfta. Allt detta vars närvaro bidrar till den vision som ligger till grund för Huskvarna Folkets Park som verksamhet, att vara en folklig mötesplats tillgänglig för alla.

— Vad som står bakom varumärket är både vår historia, det kulturarv som finns i byggnader och traditioner, men också Folkparksfeeling – den där känslan som infinner sig precis innan ett evenemang ska börja. Förhoppningar, glädje, gemenskap, berättar Ellen Stenberg, verksamhetsutvecklare på Huskvarna Folkets Park.

Teaterladan som tog sina första andetag redan 1934, den något yngre men lika värdefulla utomhusscenen från 2022, tillsammans med samtidens moderna föreställningar och aktuella artistnärvaro, skapar en otvivelaktig folkparksanda där besökarna sannerligen kan känna den historiska närvaron när det förflutna möter nutid. Med nästintill ett sekel av sprudlande publikhav och inspirerande upplevelser i ryggen, står Huskvarna Folkets Park kvar som en tidlös metafor för gemenskap och inspirerande möten.