Jönköpingshotell vinnare av Strawberrys hållbarhetspris

Hållbarhetsarbete har klättrat i prioritering hos de flesta näringar, så även besöksnäringen. Ett av hotellen som arbetat extra mycket med hållbarhet, och som utmärker sig i den kedja de tillhör, är Clarion Collection Hotel Victoria här i Jönköping.

Företaget Strawberry Hotel, tidigare Nordic Choice Hotel, jobbar hårt för att göra sin verksamhet mer hållbar. De samlar sitt hållbarhetsarbete under parollen ”WeCare”, ett arbete som handlar om hur hotellkedjan i sin dagliga verksamhet tar hand om människor, miljö och lönsamhet på samma gång. Ett av målen med arbetet är att alla kedjans hotell ska vara klimatneutrala i sina egna verksamheter till år 2030, något de ska nå med bland annat en klimatfond som varje hotell kan söka pengar från för att kunna göra diverse hållbarhetsåtgärder.

En annan del av WeCare-arbetet är att årligen dela ut ett pris till det hotell som utmärkt sig inom såväl energi- och miljöarbete som arbete med social hållbarhet. I år gick priset till Clarion Collection Hotel Victoria i Jönköping.

Flera hållbarhetsåtgärder inom olika delar av verksamheten

Hotel Victoria arbetar med flera olika aktörer och inom olika projekt för att göra hela sin verksamhet mer hållbar. Bland annat samarbetar de med ett företag som heter eSmiley. Företaget hjälper hotellet att hålla koll på sitt matsvinn. Matsvinnet mäts dagligen, efter både frukost, lunch och kvällsmat. Det sorteras i ätbart och icke ätbart matavfall men även i vad som kommer från produktion och vad som kommer från gästens tallrik.

- Med hjälp av dessa mätningar ser vi exakt när och vad det är som är våra utmaningar och då kan vi enklare sätta in actions, säger Jessica Wennering, hotelldirektör.

Hotellet ser även över all belysning och armatur i huset. Gamla lysrör, som lös dygnet runt, byttes till sensorstyrda led-armaturer. En åtgärd som gör att hotellet minskat sin energianvändning med 39000 kWh/år och 1940 CO2 kg/år.

På Hotel Victoria säljer de även badrumsmattor och sänglöpare, som de köpt in från ett företag i Vetlanda som heter Rag2Rug. På Rag2Rug skärs överblivna textilier till trasor och vävs till nya produkter, företaget tillhandahåller även platser för praktik och arbetsträning för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden. Tillsammans med Rag2Rug vann Hotel Victoria priset "Nyttigaste Affären 2020".

- Vi har även en "cirkulär second hand-butik" där allt är gratis. Där kan alla anställda lämna in kläder som de inte längre vill ha eller behöver. Sen kan man ta ett plagg där om man hittar något man vill ha, berättar Jessica.

Samarbetar med granne inom projekt kring social hållbarhet

Något som personalen på Hotel Victoria håller extra varmt om hjärtat är arbetet de gör gällande social hållbarhet. De samarbetar bland annat med Frälsningsarmén, som ligger granne med hotellet, i projekt så som ”den ensamma julgranen”. De erbjuder även familjer som sökt hjälp hos Frälsningsarmén att komma och äta från kvällsbuffén.

- De får komma till oss och njuta av livet en stund och det är väldigt uppskattat. Vi vill hjälpa de som har det tufft och ge dem en upplevelse som ger lite guldkant i svåra tider, berättar Jessica.

Jessica berättar vidare att hon tillsammans med hotellets husfru har ett stort engagemang, både privat och professionellt, för såväl utlandsfödda kvinnor som har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden som unga tjejer som trivs bättre i det praktiska än det teoretiska. Utöver att hjälpa dem in på arbetsmarknaden stöttar de även upp med praktiska saker så som kontakt med myndigheter och annat som kan vara svårt.

- Hos oss ska man kunna vara sig själv, känna att man kan få en fristad och att man är en viktig del av vårt team, understryker Jessica.

Jessica berättar att hållbarhet alltid varit en viktig del i hotellets dagliga arbete och hon är övertygad om att det är med fokus på hållbarhet man gör en verksamhet lönsam.

- Vi vet att för att skapa ett lönsamt företag så måste man börja med de mjuka värdena; våra anställda, vårt närområde och vårt samhälle, fortsätter Jessica.

Clarion Collection Hotel Victoria var inte de enda som kammade hem pris på Strawberrys årliga vinterkonferens. Det lokala hotellet Quality Hotel Match vann priset ”Hotel of the year”, Två pris som tydligt visar att hotellen i Jönköping är kvalitativa, framtidsdrivna och i framkant inom besöksnäringen.