Jönköping satsar på naturturism

Naturturismen står inte bara stark som en samtida trend, den är också en av de snabbast växande branscherna globalt. I detta sammanhang är Jönköping väl rustat med sin omfattande landsbygd, närhet till vattenupplevelser, många utsiktsplatser och välutbyggda naturområden och har därmed goda möjligheter att utveckla sin naturturism ytterligare. Detta arbetar Destination Jönköping att skapa förutsättningar för.

Som ett steg i denna satsning samlar Destination Jönköping besöksnäringen inom naturturism och regionala representanter inom friluftsliv på en resa till Höga kusten, mellan Örnsköldsvik och Härnösand, för inspiration och nätverkande 7-9 november. Resan är en del i ett större mål; att stötta aktivitetsföretagen inom besöksnäringen i Jönköpings kommun. I detta fall specifikt de som arbetar inom naturturism.

– Jönköping som destination är välkänt för sin vackra natur och har ett starkt utbud av boendeanläggningar, restauranger, caféer och gårdsbutiker men inte lika väl utbyggt utbud av betalda upplevelser. Vi ser att det finns utrymme att förstärka utbudet genom exempelvis paketerade erbjudanden med hotell, gårdar och campingar. Initiativet började redan i somras när jag på en vandring genom kommunen uppmärksammade några av dessa företag genom olika evenemang och aktiviteter som de arrangerade, säger Erik Johnson, turismutvecklare på Destination Jönköping.

Forum för naturturism

Många av naturturismföretagen i Jönköpings kommun är småskaliga och behöver likasinnade partners för att växa och blomstra. Därför arbetar Destination Jönköping nu med att etablera ett nätverk inom kommunen där olika aktivitetsföretag kan lära av varandra, utforska möjligheter till samarbete för att bredda sitt utbud och skapa en mer hållbar verksamhet.

Nätverkande bortom kommungränserna är viktigt i en bransch som växer i hela landet. Naturturismföretagen är en nationell organisation som samlar besöksnäringsföretag med inriktning på naturturism. Varje år arrangerar de konferensen "Forum för naturturism" som inte bara erbjuder en mängd seminarier inom ämnet, utan också möjligheter till nätverkande och kunskapsutbyte mellan företagen.

Konferensen, som äger rum 7-8 november, har temat ”Naturturism i skyddad natur” och deltagarna kommer bland annat få information från Länsstyrelsen om hur företag kan verka i skyddade naturmiljöer. De kommer även att utforska Glamping Höga Kusten och deras hållbarhetsinitiativ, uppleva en guidad tur i Friluftsbyn och möjligheten att besöka några av Höga Kustens mest framstående naturturismföretag.

– Resan erbjuder ett anpassat program för våra aktörer inom naturturism men också en möjlighet att lära av Höga Kusten som kommit långt i sitt arbete med betalda naturupplevelser. Jag tror att denna resa kommer ge oss de insikter och inspiration vi behöver för att ta naturturismen i Jönköpings kommun till nästa nivå, avslutar Erik Johnson.