Ännu en rekordsommar

Trots en regnig och aningen oförutsedd sommar så slår delar av besöksnäringen i Jönköping rekord. Efter dialog med flertalet besöksnäringsaktörer har vi fått en bra bild av hur sommaren såg ut för näringen, även om vi får vänta på faktisk statistik ett tag till.

Flera aktörer menar att säsongen kom i gång lite senare än vanligt men att sommaren på det stora hela har varit bra. Som vi förutspådde inför säsongen, bekräftar flera aktörer att det kommit betydligt fler utländska gäster i år än förra året. De största utländska marknaderna är likt tidigare år; Tyskland, Danmark, Nederländerna och Norge varav Tyskland står för ca. en tredjedel av samtliga utländska gästnätter. Bland de övernattande besökarna kan vi konstatera att Nederländerna och Danmark ökar mest. Vi ser även att de mer långväga resenärerna från Asien så sakta börjar komma tillbaka, något som såklart känns jätteroligt. Extra bra har det gått för hotellen som för första gången redovisar över 100.000 hotellnätter i juli, ett rekord som heter duga.

Kanske tack vare regn och ostabilt väder har det varit en riktigt bra museisommar och exempelvis gruvvandringarna i Taberg och kvarnvisningarna i Röttle har varit välbesökta. Husqvarna Museum rapporterar samma sak, med 35 000 besökare hittills i år och tre månader kvar av året kommer 2023 att bli ett rekordår för dem.

Från restaurangerna är det mer blandade åsikter om sommaren. Vissa har gått bra medan andra rapporterar om en något sämre sommar än 2022. Vi kan ana i samtalen med besöksnäringen att barnfamiljerna valt att hålla lite hårdare i plånboken.

Outdoortrenden är fortsatt stark med fler besökare på våra leder även denna sommar medan trycket på badplatserna varit något mindre.

Under oktober månad kommer vi att få tillgång till sommarens statistik gällande besöksnäringen i Jönköpings kommun. Då kan vi gå in djupare på hur siffrorna har sett ut för såväl gästnätter som övriga besöksnäringseffekter. Då kommer vi även att lansera en sprillans ny plattform för denna typ av information på vår hemsida.