Vd har ordet

Vd Lena Stävmo berättar om rekordåret 2022, våra pågående projekt och kommande evenemang.

Efter en väldigt kylig vår, som varade ända in i maj med frostnätter, så har det nu slagit om rejält till sommarvärme direkt. Det är verkligen härligt att se uteserveringarna fyllas igen både i city men även runt om i hela vår kommun. Förra helgens matevent "Mat runt Gränna" blev en succé och kanske kan det bli starten på ännu ett rekordår. Då syftar jag på att vi nu fått de slutgiltiga siffrorna för 2022 och som jag nämnde i förra nyhetsbrevet så landade vi på närmare 840 000 gästnätter i Jönköpings kommun (varav 135 000 utländska).

Om vi sätter detta i relation till hela Jönköpings län som totalt hade 1 892 888 gästnätter så står vår kommun för nästan hälften av alla gästnätter!! Ännu mer glädjande är att hotellintäkterna ökade med 200 miljoner till totalt 466 miljoner, vilket är ca 80 miljoner mer än före pandemin 2019. Vill man läsa mer om detta kan man själv botanisera sig på tillväxtverkets sidor där man sammanställer statistik för hela Sveriges kommuner och län. Sök på gästnätter eller inkvarteringsstatistik så hittar ni tabellerna. Jätteintressant läsning som man lätt kan ”nörda” ner sig i.

Våren har varit hektisk för oss på Destination Jönköping. Vi har flyttat till nytt kontor på Werket (gamla Jordbruksverkets lokaler) som Castellum rustar upp och gör helt moderna med både konferenscentrum, atriumgård och restaurang som både vi hyresgäster kan nyttja men som även kommer att vara öppna för externa besökare. Vi har också startat upp flera nya utvecklingsprojekt, bland annat på IT-sidan för att föra samman våra olika webbplattformar till samma system och inte behöva arbeta i olika, som vi gör idag. Först kommer detta bara att märkas för oss internt, men så småningom kommer det att ske förbättringar även utåt sett.

Andra projekt rör vårt hållbarhetsarbete som nu tar fart. Vi har tillsammans med Hållbarhetsteamet och Anna Carendi fördjupat oss i hur vi vidare ska kunna stötta er företag inom näringen, så att vi tillsammans kan skapa en hållbar destination. Efter sommaren blir det mer verkstad för att sedan lanseras senare i höst.

Vår konsertverksamhet har hunnit med att ta hand om så många som över 50 stycken arrangemang under våren på de arenor vi ansvarar för; Jönköpings Konserthus och Jönköpings Teater. Lägger man sedan till allt som skett på Kulturhuset Spira och övriga arenor så inser man att vi har ett enormt utbud att ta del av i vår absoluta närhet.

I övrigt är det förberedelser för både Dreamhack Summer som arrangeras den 16–19 juni på Elmia och Ironman 70.3 som hålls inne i Jönköping city den 9 juli. Båda eventen är stora folkfester var och en på sitt sätt så missa inte att ta del av atmosfären under de här dagarna.

Så kom och besök oss på vårt nya kontor om ni har vägarna förbi, vi bjuder gärna på kaffe! Hör av er, kontakta oss, ring, bjud in oss! Vi diskuterar gärna nya idéer eller hur vi tillsammans skapar en hållbar destination, attraktivitet eller fler reseanledningar.

Lena Stävmo, vd Destination Jönköping