Unikt boende i vacker natur

Glamping utöver det vanliga för avslappning eller ett äventyr i naturen med historiska anor.

Kom bort från stadens ständiga brus och omges av fågelkvitter och skogens lugn. Tre mil söder om Jönköping finns Attla Skogsby som drivs av Julia Brink med familj. Detta är ett boende utöver det vanliga i mysiga kolarkojor med allt som behövs för en natt i naturen.

Vid ankomst tycks platsen vara en helt vanlig skog med praktfulla tallar och slingrande stigar. Men redan från parkeringen går det att skymta de mossklädda hyddorna och röken från den värmande elden. Här har Julia byggt upp ett läger med allt du behöver för att leva som kolarna gjorde förr. Förutom de två kojorna med plats för fyra personer finns en grillplats och ett utekök med alla redskap som behövs för att tillaga en utsökt middag. Inne i kojorna är det varmt och mysigt. Sängarna är bäddade med ullplädar och i kaminen knastrar brasan för fullt. Vid mörkrets inbrott är mysfaktorn hög med levande ljus och sällskapsspel.

Blickar du ut vid kojorna syns ett område där blåbärsriset inte växer, det ser snarare ut som att riset bildar en mur runt den kala platsen. Här går det att ana resterna från en kolmila, där kolare förr arbetade med att elda trä för att producera träkol. Träkolet var viktigt för Sveriges järn – och stålindustrier, bland annat användes det i smedjan som låg på Julias gård. Kolmilan behövde tillsyn dygnet runt så kolarna övernattade i kolarkojor i närheten. Än idag kan Julia och hennes familj hitta flera kolmilor och kolrester när de arbetar med skogsbruket.

Idag är det möjligt att boka kojorna för övernattning. Vid ankomst ordnar Julia både en frukostkorg och en fikakorg som kan avnjutas i jakttornet vid den närliggande mossen. Men Julia har även planer på att utveckla konceptet ytterligare med en vigselplats i skogen och andra aktiviteter för besökaren.