Sommarens turistinspiratörer

Varje år sedan 2018 anställer Destination Jönköping fem turistinspiratörer över sommaren. De svarar på turisternas frågor och ser till så att våra infopoints har vad de behöver. Men framför allt jobbar de för att inspirera turisterna till att göra mer och stanna lite längre. Mycket av deras tid lägger de i Gränna hamn och på Visingsö, destinationens största besöksmål.

Vi ställde fyra frågor till de fem turistinspiratörerna som ska jobba hos oss i sommar:

 1. Vad och var pluggar du?
 2. Hur kom du i kontakt med Destination Jönköping?
 3. Vad är bästa besöksmålet i Jönköping enligt dig?
 4. Vad ser du mest framemot i sommar hos oss?

Sofia Christiansen gör sin första sommar hos oss och är för stunden praktikant på marknadsavdelningen. Hon svarade såhär:

 1. Jag pluggar min sista termin på Media – och Kommunikationsvetenskapliga programmet på Jönköpings University.
 2. Jag har tidigare velat se hur det är att arbeta på ett destinationsbolag då jag tycker den typen av verksamhet är väldigt rolig och spännande. Så jag sökte praktik på Destination Jönköpings marknadsavdelning, sen såg jag att de även sökte turistinspiratörer till sommaren med så då sökte jag det jobbet med. Så just nu har jag praktik på destinationen och sen går jag över till turistinformatör i sommar
 3. Hela Gränna med sina kullerstensgator, polkagriskokeri och mysiga caféer.
 4. Jag ser framemot att få lära mig ännu mer om alla besöksmål i Jönköping men också att få möjlighet att berätta och tipsa om alla gömda pärlor för turisterna som kommer hit.

Ylva Wolgast gör även hon sin första sommar hos oss och har sommaruppehåll från sina studier i Lund.

 1. Jag pluggar till miljövetare (4 terminen) på lunds universitet i Lund.
 2. Jag kom i kontakt med destination Jönköping på grund av att min kompis Fanny Thor berättade om jobbet den första sommaren hon arbetare hos er och var väldigt nöjd.
 3. Jag måste nog säga Kroatorpet ändå. Jag har arbetat där fyra somrar innan och mina föräldrar bor även väldigt nära så jag har spenderat mycket tid där och tycker det är väldigt trevligt, särskilt med ombyggt nu som gjorde det ännu finare.
 4. Jag ser fram emot att få arbeta med människor och hjälpa dem på alla sätt jag kan för att göra deras semester så bra som möjligt medan jag samtidigt får tillbringa mycket tid utomhus och förhoppningsvis lär känna många trevliga kollegor.

Elin Moberg gör sin tredje sommar hos oss och är därmed gängets veteran.

 1. Jag läser mitt sista år av det medie- & kommunikationsvetenskapliga programmet på Jönköping University, så i juni har jag en kandidatexamen
 2. Jag flyttade till Jönköping år 2020 utan att någonsin ha varit här. När det var dags att söka sommarjobb så fick jag upp en annons i flödet som fångade min uppmärksamhet! Sedan dess har jag jobbat 2 (snart 3) somrar hos Destination Jönköping, jobbat inom konsertverksamheten & stått på diverse mässor/event
 3. Mitt hjärta slår lite extra hårt för Visingsö efter att ha spenderat 2 somrar där o gjort typ allt som går att göra på ön så ser jag inte varför inte ALLA borde besöka ön minst 1 gång i livet.
 4. Helt klart de semesterglada turisterna & alla inom besöksnäringen! Alla är så trevliga & uppskattar verkligen det vi gör, vilket gör jobbet 100x roligare.

Fanny Thor gör sin andra sommar hos oss och är hemma i Jönköping över sommaren.

 1. Fanny heter jag och pluggar strategisk kommunikation och digitala medier på Lunds Universitet.
 2. Anledningen till att jag visste vad Destination Jönköping var från början var att jag bott i Jönköping i hela mitt liv och kommit i kontakt med den dåvarande turistbyrån som idag är Destinationen. Hur jag kom i kontakt med jobbet var pågrund av att min kära mor skrev och sa: detta skulle du nog tycka var ett roligt sommarjobb. Så jag gick igenom vad jobbet gick ut på och tyckte det verkade som ett fantastiskt sommarjobb. Dels med tanke på att man träffar så mycket härliga människor varje dag, samt att jag precis hade läst om place branding i skolan.
 3. Klurig fråga om bästa besöksmålet i Jönköping… men jag skulle säga att det bästa man kan göra en fin dag är att hyra cyklar och cykla runt Visingsö, lägga sig vid norra stranden svänga förbi Persgården och köpa fika eller glass:)
 4. Åh jag ser fram emot allt! Men såklart ska det bli jättekul att komma tillbaka till kollegorna och träffa de nya som ska jobba med oss i sommar!!

Ellen Åkesson gör sin första sommar hos oss.

 1. Jag studerar Turism och Destinationsutveckling vid Mittuniversitetet i Östersund.
 2. Jag har alltid besökt och tyckt om Jönköping väldigt mycket så det var ett självklart val att söka jobb på Destination Jönköping när sommaren skulle spenderas på hemmaplan.
 3. Jag skulle säga att Jönköpings bästa besöksmål under sommartid är att ta båten från sommarstugan över till Gränna och Visingsö, äta glass, sola, bada och promenera.
 4. Det jag ser allra mest fram emot är att få vara utomhus mycket, möta människor och komma med så bra tips som möjligt för att de ska få en bra vistelse. Men även att få ta del av hur en Destination fungerar i praktiken och vara en del av de roliga event som är planerade.