Smålandsgården - med hållbarhet i fokus

Familjen Lorentzon driver Smålandsgården med målet att gården ska finnas kvar i 100 år till.

I Örserum, 8 km utanför Gränna, finns Smålandsgården som har ägts av familjen Lorentzon sedan 2013. Gården erbjuder hotell, konferens och restaurang för såväl företag som privatpersoner i en naturnära miljö med anor från 1920-talet. Att driva verksamheten med hållbarhet i fokus är något som familjen Lorentzon haft med sig från start.

Anläggningen består av kulturhistoriska byggnader med röda trähus och vita knutar i ett skyddat vattentäktsområde. Det har inneburit utmaningar och svåra avvägningar mellan att bevara, återbruka eller förnya.

- Vi jobbar mot mer hållbara konferenser, övernattningar och restaurangbesök. Vi är inte där ännu, men vi jobbar kontinuerligt för att bli lite bättre, förklarar Tamara Lorentzon.

Den största satsningen har varit att energieffektivisera och minimera verksamhetens klimatavtryck. Det har inneburit bland annat installation av luftvärmepumpar och bergvärme, isolering samt renovering av fönster. Men den stora investeringen har varit i en egen solcellsanläggning.

- Vi har nu ca 60 000 kwh/år i produktion från vår egen solcellsanläggning och har planer på att sätta fler paneler. Vi ser även en ökad efterfrågan på laddmöjligheter för elbilar. Vi installerade våra första laddstolpar under 2020 och vi bygger ut nu under 2023, berättar Tamara.

Utöver det arbetar familjen ständigt med att minska sitt klimatavtryck i alla verksamhetsområden. Mycket av maten som serveras i restaurangen är närproducerad och det finns en filosofi kring tillagningen och resthanteringen. Inom städ och tvätt används miljövänliga rutiner samt ekologiska produkter för att minimera utsläppen i biosfärområdet.

Målet för familjen Lorentzon är att kunna erbjuda gäster ett fossilfritt besök i Gränna med omnejd. Smålandsgården har funnits i ca hundra år och frågan familjen ställer sig är vad som behöver göras för att Smålandsgården ska finnas kvar om ytterligare hundra år.

- Vi ser möjligheten att utveckla verksamheten, samtidigt som vi får bättre kontroll över vår påverkan på kulturvärdet, miljön och klimatet. Vi hoppas att det vackra våra gäster får uppleva idag finns kvar för framtida generationer, avslutar Tamara.