Grenna Hotells köksmästare tävlar om att få representera Sverige

Till vardags är han köksmästare på Grenna Hotell, men den 2 maj intar Martin Karlsson tävlingsköket för att få representera Sverige i den prestigefyllda gastronomitävlingen Bocuse d´Or 2024.

I restaurangen på Grenna Hotell är det lugnt, men inne i köket är det full fart med träning för Martin och hans team, bestående av Simon Ahlström och coach Alexander Sjögren. Nya idéer och tekniker testas för att få fram rätter med fläsklägg och kolja för att imponerar på juryn den 2 maj.

”Just nu är fokus bara på att träna, träna och träna lite till. Det handlar både om att komma på vad man ska göra och hur man ska göra det. Man måste hela tiden tänka efter så alla moment görs på bästa sätt inom den tidsramen man får”, berättar Martin Karlsson.

Martin är en av tre kandidater som tävlar om att få representera Sverige i Bocuse d´Or 2024. Det är den mest prestigefyllda tävlingen inom gastronomi och brukar kallas världsmästerskapet i matlagning. Tidigare har flertalet av Sveriges elitkockar varit med i finalen som hålls i Lyon, Frankrike bland annat Jimmy Eriksson, Sebastian Gilbrand och Tommy Myllymäki.

”Det är ju väldigt speciellt att tävla i gastronomi, lika mycket som det är en tävling med fokus på smak och balans i rätten är det också en tävling som handlar om uttryck. Juryn vill se nytt och att vi använder en råvara på ett nytt sätt. Det har ju redan gjorts väldigt mycket så svårigheten är att hitta det som är annorlunda och fungerar.”, förklarar Martin.

Martin Karlsson är musikern som för 5 år sedan ersatte turnélivet med köket på Grenna Hotell som han driver tillsammans med sin fru, Gisela Karlsson. Tävlingsköket är inte en helt ny miljö för honom, då han har tidigare tävlingsmeriter från Årets Kock 2021. I restaurangen på Grenna Hotell serveras mat efter säsong och hållbarhet. Lokala råvaror kombineras med inspiration från världens alla hörn i deras avsmakningsmeny, något som även andra verksamheter runt om Gränna har tagit efter.

”Det är väldigt kul att fler restauranger i bygden tar efter den typen av matlagning som vi har på Grenna Hotell. Det leder till att alla ständigt vill utvecklas och bli ännu bättre. När vi har steppat upp i vårt kök har vi sett att även andra verksamheter har gjort det”, berättar Martin.

Avslutningsvis behöver vi självklart ta tempen på Martins tävlingsnerver och hur det skulle kännas att få representera Sverige i Bocuse d´Or 2024.

”Jag har inte tänkt så mycket på att jag skulle kunna får representera Sverige. Det är verkligen ärofyllt men samtidigt är det ett stort ansvar att representera svensk gastronomi. Jag är väldigt rastlös av mig och gillar utmaningar. Det värsta som kan hända är att man fastnar och inte kommer framåt. Då drivs jag snarare av utmaningen och den processen och utvecklingen man får utav det”, avslutar Martin.