Jönköping Swimrun är tillbaka

Nu är Jönköping Swimrun tillbaka och bakom nystarten står Bauer Activities med Fredrik Ljunggren och Mattias Hallberg. Den 29 juli kommer Jönköping återigen vara arenan för ett kristallklart swimrun mitt i centrala Jönköping.

– Vi är glada att Jönköping Swimrun är tillbaka till sommaren. Vi har en fantastiskt fin natur med många inbjudande sjöar i staden. Att man satsar på en citynära bana gynnar både deltagare, åskådare och näringsidkare i staden. Vi ser fram emot att välkomna deltagarna till ett somrigt Jönköping och ge dem en oförglömlig upplevelse där de bland annat simmar i Vätterns fantastiska vatten och springer på Rosenlundsbankarna, säger Daniel Tidstrand, projektledare evenemang på Destination Jönköping.

Jönköping Swimrun startades 2018 av Christian Kirchberger och arrangerades senast 2021. Fredrik Ljunggren och Mattias Hallberg har under flera år arrangerat lopp och läger inom triathlon, open water och traillöpning i och runt Jönköping. Tillsammans har de både kunskap och erfarenhet och såg det som en självklarhet att ta över evenemanget.

– Det här är ett lopp utöver det vanliga, det blir utmanande stigningar, fantastiskt vackra vyer med simningar i kristallklara Vättern på en publikvänlig bana, säger en av arrangörerna Fredrik Ljunggren, Bauer Activities.

Start och mål är mitt i centrala Jönköping. De tävlande kan välja på 15 eller 35 kilometer växlande löpning och simning. I swimrun tävlar man oftast i lag men på den korta distansen finns även en singelklass.

Arrangören vill få fler att testa swimrun och att kunna ha tävlingen mitt i city är ett bra sätt att visa upp sporten.

– Med Jönköping Swimrun vill vi uppmana till rörelseglädje, inbjuda till folkfest och som ringar på vattnet få fler att börja med sporten och att längta tillbaka hit varje år. Vi tycker det är viktigt att alla känner sig välkomna, nya som vana och att prestige inte övervinner upplevelsen, säger Mattias Hallberg, Bauer Activities.

Tidigare har tävlingen haft runt 150 deltagare och det är vad duon hoppas på i år också. Men nu är förhoppningen att loppet även kan bli ett så kallat ”merit race” där man kan kvala till VM i Swimrun som går varje år i Stockholms skärgård.

Fakta om Swimrun

Sporten såg sitt ljus 2006 när loppet ”ÖtillÖ” arrangerades för första gången. I swimrun växlar deltagaren mellan löpning och simning många gånger under ett och samma lopp.

Man tävlar oftast i par som ett lag, för att öka säkerheten på framförallt simsträckorna. Man får använda vissa redskap som dolme, paddlar förutom en swimrunvåtdräkt.

Varje lag som deltar måste hålla ihop och får aldrig vara längre än 10-15 meter ifrån varandra.

Frågor

Vid frågor om Jönköping Swimrun, kontakta:

Caroline Törnblad, chef möten och evenemang på Destination Jönköping, caroline.tornblad@destinationjonkoping.se, 070-508 44 09

eller

Fredrik Ljunggren, Bauer Activities, fredrik@baueractivities.se, 0760-22 33 90.