Rosariet vinner "Award of Garden Excellence"

Rosariet i Jönköping har, som första svenska rosarium någonsin, vunnit priset "Award of Garden Excellence". Priset delas ut var tredje år av World Federation of Rose Societies (WFRS) och innebär bland annat att Rosariet finns på en lista över extra besöksvärda rosarier i världen.

Att Rosenlunds Rosarium är besöksvärt känner de flesta Jönköpingsbor till. Nu blir det även ett faktum känt över hela världen då rosariet i och med utmärkelsen anses stå i samma klass som andra fantastiska, erkända rosarier så som Rudolf W. van der Goot Rose Garden, Roseraie Princesse Grace de Monaco och Il Roseto Botanico ‘Carla Fineschi’ och Rosarium Sangerhausen. Camilla Lagerstedt, trädgårdsingenjör på Jönköpings kommun är glad över priset och ser redan effekter av utmärkelsen.

- Flera internationella besökare från exempelvis Japan har redan visat intresse för att besöka vårt fina rosarium, säger Camilla.

Destination Jönköping jobbar med att utveckla platsen Jönköpings kommun som besöksmål, öka dess attraktionskraft samt generera tillväxt genom att få fler tillfälliga besökare till kommunen.

- Det är fantastiskt roligt för oss alla i Jönköping. Priset ger stjärnglans åt staden och skapar stolthet. Rosariet är sedan tidigare ett välbesökt besöksmål men vi hoppas och tror att uppmärksamheten som detta fina pris ger leder till att ännu fler internationella besökare upptäcker Jönköping, säger Johan Lind, chef turism, Destination Jönköping.

Rosenlunds rosarium exceptionellt och tillgängligt

Rosenlunds rosarium fick priset då det är en estetisk vacker och välskött anläggning. Rosariet är tillgänglig och öppet dygnet runt, utan några entréavgifter och det finns ett mycket brett sortiment av rosor. Skyltarna i rosariet är pedagogiska och ger information om respektive rosgrupp och sort. Jönköpings kommun visar att det går att ha ett fantastiskt rosarium även i dessa nordliga breddgrader.

- Att rosariet är så lättillgängligt och öppet dygnet runt, året om, gör att alla kan ta del av parken, vilket är fantastiskt. Men för den extra rosintresserade finns det även guidade turer att ta del av under sommaren, tipsar Johan.

Hjärnan bakom rosariet

Skaparen av rosariet är Björn Kalin, landskapsarkitekt på Jönköpings kommun. Han är arkitekten bakom rosariet och har tillsammans med kollegor och anläggare jobbat i drygt 25 år med utformningen av rosariet. Björn är idag pensionerad och Camilla Lagerstedt, trädgårdsingenjör på Jönköpings kommun ansvarar nu för anläggningen vad gäller planering och utveckling.