Jönköping Horse Show ger positiva effekter för staden

I år slog Jönköping Horse Show, som arrangerades 1-6 november 2022 på Elmia, besökarrekord med 22 753 besök jämfört med 16 923 för 2019 då senaste mätningen gjordes. Evenemanget inkluderar nationella tävlingar i hoppning och dressyr, där eliten inom svensk ridsport är på plats och tävlar, samt shower och en stor mässa. Utvärderingen av evenemanget, som besökarna omnämner som ”årets höjdpunkt när man är intresserad av hästar”, visar att Jönköping Horse Show är ett uppskattat evenemang som ger en positiv besöksnäringseffekt.

­ – Det är roligt att evenemanget vuxit, det visar att det finns ett stort intresse. Vi kan i utvärderingen av evenemanget se att besökarna är väldigt nöjda. Tittar vi på evenemangets turistekonomiska effekt så ligger den på ungefär 37,5 miljoner och Jönköpings turistekonomiska effekt på cirka 23 miljoner. Den här typen av evenemang har stor betydelse för besöksnäring i Jönköping, säger Caroline Törnblad, chef för möten och evenemang på Destination Jönköping.

Många tillresta besökare

Jönköping Horse Show lockar besökare från stora delar av landet. I besöksundersökningen var 97 kommuner representerade och även några besökare från Danmark och Norge. Evenemanget lockade såväl unga som äldre och både män och kvinnor även om en klar majoritet var kvinnor (71%). Den åldersgrupp som hade störst representation (drygt 40%) var 35-49 år. Nästan hälften (43%) av alla sällskap hade barn med sig. De allra flesta hade besökt Jönköping tidigare men några (13%) var i Jönköping för första gången i samband med Jönköping Horse Show. Undersökningen visar att besökarna uppskattade Jönköping som stad. Intervjuade i besöksundersökningen säger:

”Jönköping ligger väldigt vackert, fint i centrum.”
”Jönköping är en bra och fin stad på alla sätt.”
”Väldigt trevlig stadsmiljö.”

Besöksnäringseffekter för Jönköping

Evenemanget lockade nästan hälften av besökarna (41%) att stanna över natt i Jönköping vilket beräknats ha genererat cirka 12 700 gästnätter i Jönköping.

– Att besökarna på Jönköping Horse Show stannar kvar i Jönköping ger positiva effekter för besöksnäringen. Vi ser att de vid sidan av evenemanget valt att bo på hotell, besökt caféer och restauranger samt shoppat. Det är roligt att evenemanget är så uppskattat och att hela 90 procent säger att de vill komma tillbaka nästa år. Det är också glädjande att vi lockar hit besökare som aldrig tidigare varit i Jönköping och får uppleva vår stad, säger Caroline Törnblad.

Om besöksundersökningen

Besöksundersökningen för Jönköping Horse Show 2022 genomfördes under evenemanget 2-5 november 2022 av företaget Research One.