Sveriges första para-esportlag på besök i Jönköping
Christopher ”Qwizter” Appelqvist, Sebastian ”Malmen” Girmalm, Emil ”LoGGan” Appelqvist, Rasmus ”R.S” Sjöblom, Sigge ”siggelito” Stengård. En efter en rullar de in på Gameffect på Tändsticksområdet i Jönköping. Det är lördag, klockan är runt ett och trots att luften är novemberkylig känner man en värme här. En gemenskap som genomsyrar luften.
Killarna i Lilmix.Para har precis haft photo shoot med det nya höghushotellet som backdrop och just på den här platsen uppstår ett spännande möte mellan de gamla tegelbyggnaderna och det nya moderna som Gameffect med dess gamingarena innebär.
Gameffect är vanligtvis en mötesplats för alla som vill testa de senaste spelen och den senaste utrustningen. Men den här helgen händer något unikt här. Den här helgen har man nämligen upplåtit lokalen till Lilmix.Para – Sveriges första paralag inom e-sport som har kommit till Jönköping för att köra boot camp fredag till söndag.
Men det här är inte bara lagets första boot camp, detta är även första gången killarna ses på riktigt. Sen laget bildades för lite mer än ett halvår sedan har de bara setts digitalt och i spelvärlden. Men nu äntligen får de träffa varandra IRL och Jönköping är nu tänkt att bli en bas för laget.
– Två av killarna i laget bor i Jönköping, en i Boråstrakten, en bor en liten bit från Göteborg och så Sigge och jag som bor i Växjö. Jönköping blir den ultimata platsen att ses på några gånger per år och givetvis när vi ska till DreamHack, berättar Martin Stengård, lagets manager och pappa till ”siggelito”.
Vill skapa para league inom e-sport
Samtliga i laget har muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som innebär att musklerna successivt bryts ner och den som drabbas (ett tiotal per år i Sverige) får över tid allt sämre rörelse och motorik. Alla i laget sitter i rullstol och för tre av dem innebär sjukdomen att de bara kan röra handlederna. Men i spelvärlden kan de röra sig obehindrat och deras stora intresse är att träna och spela CS:GO (Counter-Strike). I Sverige fanns det innan Lilmix.Para bildades inget paralag inom e-sport och det finns inte heller någon para league. Laget får nu alltså tävla mot spelare som inte har ett funktionshinder.
– Det största och långsiktiga målet är att någonstans i Sverige eller världen skapa en para league inom e-sport. Jag hoppas att via det här laget kunna visa på att det är möjligt, säger Martin Stengård som menar att det måste börja på gräsrotsnivå för att kunna växa.
Fram till dess är såklart delmål på vägen bland annat att delta på DreamHack Summer och Winter i Jönköping. Siktet just nu är inställt på DreamHack Winter 2021 i slutet av november och allt praktiskt med resa och boende har Martin fixat med. Det kräver en del planering när nio hotellrum ska bokas och 16-17 personer ska med.
– För Sigge och mig blir det här vårt sjunde DreamHack. Sigge har alltid varit en gamer och lever sitt liv mycket online, det är där han har sina vänner och det är genom hans stream som han kom i kontakt med de andra i laget, berättar Martin Stengård som själv börjat spela CS för att få dela den världen med Sigge.
Vill visa att det är okej
Men i år blir det alltså första gången Sigge kommer till DreamHack med ett lag. Och enligt Martin kan detta vara det största som hänt killarna.
– Att få komma till DreamHack tillsammans med assistenter och filmteam och visa upp sig som ett lag, det kommer bli stort, säger han.
Men den här helgen är det fullt fokus på träning, träning och åter träning! Och att lära känna varandra förstås. Laget följs även av ett filmteam som kommer hänga med under året för att följa killarna på deras resa.
– Det är mycket kring e-sport som fortfarande är tabu och många föräldrar som inte förstår vad det är deras barn gör eller accepterar att barnen har gaming som intresse. Jag hoppas att det här laget kan visa att det är okej, att det är samma som att ha hockey eller fotboll som intresse. Och att gaming och e-sport kan underlätta om man till exempel tycker det är jobbigt att vistas bland folk eller om man har svårigheter för att ta del av den fysiska världen, säger Martin Stengård.