Julstämning i Gränna och på Visingsö


Den välbesökta sommarstaden Gränna går under vintern in i en helt annan skepnad. Det bjuds på harmoniskt lugn och mysig shopping längs med den ikoniska kullerstensgatan. På små fina innergårdar kan man hitta både antikvariat, inredningsbutiker och lokalt hantverk i olika former.
Det pysslas och fixas runt om i Gränna inför den stundande julen. Choklad inför julens firande tillverkas, knäcke som passar perfekt på julbordet bakas och självklart kan man fortfarande känna den underbara doften från nybakade polkagrisar från stadens olika kokerier. Glöm inte att köpa stadens klassiska rödvita godsaker att hänga i julgranen!
 
Runt om anordnas självklart som sig bör julmarknader och julskyltningar. Först ut är Persgården på Visingsö som anordnar julmarknad den 29 november mellan klockan 10.00—16.00. I det vackra galleriet finns som alltid, flera lokala utställare som hjälper dig att hitta julklappar, juldekorationer, ätbara ting och mängder med unika saker från producenterna på Visingsö. Gårdsbutiken är såklart öppen och bjuder på kaffe/Te och pepparkakor till alla som tittar förbi.

När julmarknaden på Persgården är avslutad klockan 16.00 är det bara att köra vidare till Bygdegården på Visingsö där det är "Gammeljul" med julpyssel, tipspromenad, tomten som tar emot önskelistor, fiskdamm, lotterier, kaffeservering och dans kring granen. Innan dansen börjar klockan 17.30 passa då på att rösta på din favorit i årets baktävling. Gammeljul håller på till klockan 18.00.
 
Den 6 december mellan klockan 15.30—17.30 är det traditionsenligt dags för "Bland tomtar och troll" på Grännaberget, där man längs elljusspåret (2,5 km) går en promenad med en massa överraskningar På spåret möter du tomtar, troll, en kramgo björn och diverse andra figurer. Du får träffa tomten i hans koja och ge honom din önskelista, besöka tomteverkstaden, och träffa nissarna. Barnen får även en liten julklapp På slutet serveras glögg och pepparkaka till de som vill ha. Efteråt finns det fika, korv och lotter att köpa.
 
Söndagen den 7 december klockan 13.00—18.00 är det återigen dags för Julstök på Grenna Museum. Det kommer finnas både lokalt hantverk, mathantverk, konst, design, pyssel och julprodukter. Tomten finns på plats och tar emot önskelistor för er som missade honom på Grännaberget. Förhoppningsvis får ni även i år får möta tant Amalia, ni vet hon med polkagrisarna och Fröken Franck, skollärarinnan.
 
Samtidigt som Julstöket sker på Grenna Museum är det julskyltning längs med Brahegatan och på Hallska gården, med öppna butiker till klockan 18.00. På torget arrangeras massvis med aktiviteter och som vanligt finns lotterier, fiskedamm och chokladhjulet på plats.

Torsdagen den 11 december klockan 18.30 är det en julkonsert — "Joyful Christmas", med Kulturskolans musiklinje i Gränna kyrka. Medverkar denna kväll gör Alltienton, Cello Joy Time, Huskvarna-Stråket, Huskvarna Stråkdrag och flera unga musikanter från Kulturskolan.
 
Julafton klockan 12.00 ringer Grenna Hembygdsförening traditionsenligt in julen på Grännaberget.
 
Men vad vore december månad utan julbord? Runt om i grevskapet kan man avnjuta julens alla läckerheter på flera olika ställen.

Starten för årets julbord sker nästsista helgen i november, och här i trakterna kan man njuta av hemlagat julbord på Gyllene Uttern, Västanå Slott, Hamnkrogen i Gränna, Wisingsö Hotell & Konferens och Grenna Hotell.

På Gyllene Uttern, Västanå Slott och Wisingsö Hotell & Konferens är det möjligt att boka julbordsweekend. För mer information om aktuella datum och priser för julborden kontakta respektive anläggning.
 
För den som vill slippa julstressen men ändå fira en stämningsfull jul, kan man göra detta på Hotell Smålandsgården och Örensbaden, båda belägna i Örserum.
 
På Smålandsgården, från den 12 december till den 20 december, anordnar de julbord och julmys för grupper (min. 15 pers.) De fokuserar på lokalproducerade råvaror av hög kvalitet och har olika menyförslag att välja mellan.
 
På Örensbaden anordnas Julfirande 23-26 december. Man checkar in på eftermiddagen dan före dan. Före middagen pysslas det och granen kläs. Middagen är en 3-rätters buffé som serveras klockan 18.00. På julafton serveras Julbord till lunch. Till middag är det lax och ostkaka. På kvällen serveras kaffe, glögg och godis, och tomten kommer, En kaffetår finns framdukad tidigt på juldagsmorgonen, i kyrkan och i byn kan man delta i "julottan". Sedan är det middag med bl. a kalkon och glass. Frukost och lunch på annandagen.
Om snön ligger finns det utmärkta skidspår. Ett elljusspår på 2,5 km samt markerade spår på 6 och 10 km. Är julen grön finns det bra med fina promenadvägar i den klara luften.Dela på Facebook Dela på Twitter Pusha sidan Kom ihåg sidan
Tipsa en kompis (öppnas i nytt fönster)
EVENEMANG
Om oss
Destination Jönköping utvecklar och marknadsför bilden av Jönköping.
Jönköpings kommun
Via kontaktcenter får du enkelt och snabbt kontakt med kommunen. Du kan besöka dem på Juneporten eller ringa 036-10 50 00.
© Destination Jönköping 2010 Webmaster
Dela på Facebook Dela på Twitter
Dela med dig av Jönköping